søndag 1. desember 2013

JULEKAKE


Det er første søndag i advent og det nærmer seg jul. Gjett om små og store gleder seg! Men først skal det bakes, vaskes og handles. En av kakene vi ofte koser oss med før jul er julekake. Server gjerne med litt smør og brunost på. Et lite tips er å legge rosinene i bløt før du bruker dem. Da unngår du at rosinene som kommer ytterst i stekeskorpen blir brente og brune.

Ingredienser:
200 g smør
5 dl melk
150 g sukker
50 g gjær
2 l hvetemel
1/2 ts salt
3/4 ts kardemomme
2,5 dl rosiner
100 g sukat
2 ts sitronskall, revet
2 egg, pisket
1 egg, til pensling

- Smelt smør, tilsett melk og sukker og varm opp til 37 grader.
- Løs opp gjæren i litt av væsken. 
- Bland mel, salt, kardemomme, revet sitronskall, rosiner og sukat i en bolle.
- Tilsett eggene og væsken og elt sammen til en smidig deig som slipper bakebollen.
- Dekk med plast og sett til heving i 45 min. 
- Elt sammen deigen, del i to og elt - form til 2 runde kaker og legg på bakepapirkledt stekebrett. 
- Snitt rundt kanten med en tynn spiss kniv og trykk kaken ned på midten. Dette vil gi julekakene en rund og fin fasong. 
- Dekk med et klede og la kakene etterheve i 50 minutter. 
- Pensle julekakene med sammenpisket egg tilsatt 1 ts sukker og 2 ss vann. 
- Stek i varm stekeovn på nederste rille 175 grader i 45 min.
- Avkjøl på rist .
- Server gjerne med litt smør og brunost på.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar