søndag 2. mars 2014

FASTELAVENSBOLLER


I dag er det fastelavenssøndag og vi har bakt fastelavensboller. Bollene har jeg fylt med krem og jordbærsyltetøy! Yummi! "Fastelavn eller fastelaven betyr egentlig kvelden før fasten, og er dagen som tradisjonelt åpnet den romersk-katolske fasten. Etter at Norge ble et protestanitisk land fikk feiringen et mer folkelig preg, og ble knyttet til karnevalsfeiringen i Skandinavia. I Norge blir fastelavn markert med pyntede bjørkeris og fastelavensboller med krem og syltetøy. Norske Kvinners Sanitetsforening har solgt de tradisjonelle fastelavensrisene siden 1952." Kilde: Store norske leksikon.

Ingredienser
7 1/2 dl hvetemel
1 dl sukker
1 ts. kardemomme
5 dl h-melk
50 gr. fersk gjær
1 dl flytende melange
1 egg, pisket
Krem, pisket
Jordbærsyltetøy

- Bland hvetemel, sukker og kardemomme i en bolle.
- Varm opp melken i kjele til den er ca. 37 grader.
- Ha gjær i en liten bolle og bruk en gaffel til å dele den opp. Tilsett litt av den varme melken og rør godt til gjæren er løst opp.
- Bland melk, gjær og flytende melange i bollen samen med de tørre ingrediensene.
- Elt deigen godt.
- Sett deigen på et trekkfritt sted i ca. 1 time.
- Rull ut bollene, legg de på et stekebrett og la de etterheve i ca. 30 min. på stekebrettet på et trekkfritt sted.
- Pensle bollene med pisket egg før de settes inn i ovnen.
- Stekes midt i ovnen på 225 grader i 12 minutter.
- Server bollene med krem og jordbærsyltetøy.

Resultat: 22 kjempe gode fastelavensboller.


2 kommentarer: