fredag 20. desember 2013

HAVREFLARN

 

Det nærmer seg jul og dette er årets siste julebakst - tror jeg. Kjempe gode havreflarn som barna elsker!

Ingredienser:
75 g smør
100 g lettkokte havregryn
1 egg
125 g sukker
1 ts bakepulver

- Smelt smøret og bland sammen med havregryn.
- Pisk en tykk eggedosis av egg og sukker.
- Rør havregryn, eggedosis og bakepulver sammen.
- Dekk bollen med plast i kjøleskapet i ca. 1/2 time.
- Legg to teskjeer med røre i små hauger på en plate med bakepapir. Ha god avstand mellom slik at kakene ikke smelter sammen under steking.
- Stek på 175 grader i ca. 10 minutter. Kakene hever seg under steking og faller sammen på slutten av steketiden. Når de har falt sammen, er de ferdige.
- Avkjøl på stekeplaten.
- Oppbevares i en kakeboks.

Oppskriften gir ca. 20 store havreflarn.
Tidsforbruk: 1 time.

onsdag 18. desember 2013

BISCOTTI MED MANDLER OG MØRK SJOKOLADE


Biscotti er nydelige hjemmelagde italienske kjeks. De dyppes gjerne i Vin Santo, sterk kaffe eller sjokolade. I denne varianten har jeg tilsatt appelsinskall, grovhakkede mandler og mørk sjokolade. Kjeksene er holdbare i flere uker hvis du oppbevarer de i en tett boks. Dekorerer du de med sjokolade, er holdbarheten kortere.

Ingredienser
150 g smør
300 g sukker
1 appelsin, revet skall
3 egg
150 mandler, grovhakket
100 g mørk kokesjokolade
6 dl  hvetemel
1 1/2 ss vaniljesukker
2 ts bakepulver
En klype salt

- Sett stekeovnen på 180 grader.
- Rør smør og sukker godt sammen.
- Bland inn resten av ingrediensene.
- Tilsett litt mer mel om deigen er veldig klissete.
- Del deigen i fire og rull hver del til en pølse like lang som den korteste siden på stekebrettet.
- Legg rullene på bakepapir og trykk dem litt flate.
-  Stek midt i ovnen i ca. 25 minutter.
- Ta brettet ut av ovnen og skjær pølsene i smale skiver på skrå. Legg de tilbake på stekebrettet og stek i 10 minutter til.
- Avkjøl kakene på rist, og oppbevar i en boks.

- Tidsforbruk: ca. 1 1/2 time.
- Oppskriften gir ca. 40 biscotti.


tirsdag 17. desember 2013

FLØTEKARAMELLER


Her får du oppskriften på deilige hjemmelagde fløtekarameller som smelter i munnen. Foreløpig står de jeg lagde kjøleskapet og jeg skal forsøke å "spare" de frem til lille julaften. Det kan bli vanskelig... Skal du kanskje gi bort en spiselig gave? Da anbefaler jeg disse. Pakk de inn i cellofan- eller matpapir, og oppbevar de i kjøleskap. Oppskriften gir ca. 50 fløtekarameller.

Ingredienser
100 g smør
2 dl kremfløte
100 g sukker
1 dl lys sirup
1 ts vaniljesukker

- Ha alle ingrediensene i en kjele og kok opp.
- La det koke under omrøring i ca. 30 minutter. Koketiden avhenger av koketopp og type kjele.
- Når blandingen begynner å tykne og får en lysbrun farge, sjekker du temperaturen på karamellmassen med et termometer.
- Temperaturen skal være 120 grader.
- Hell massen over i en teflon belagt brødform eller en liten ildfast form. Er ikke formen teflonbelagt må du dekke bunnen med bakepapir.
- La massen avkjøles i formen i noen timer. Kutt den opp i passende biter og pakk bitene inn i cellofanpapir.
- Oppbevares i kjøleskap.

Tips: Har du ikke et steketermometer, kan du sjekke temperaturen med "karamelltesten". Da tar man en dråpe med karamellmasse og dypper i kaldt vann. Kan dråpen rulles til en kule er massen varm nok.


søndag 15. desember 2013

LUSSEKATTER


Markering av Lucia-dagen en veldig koselig førjulstradisjon. Barna leveres i tidlig i barnehagen, lysene skrus av, englebarna går i tog kledd i hvitt og de bærer lys. Etterpå serveres det kaffe, te og lussekatter, og det settes av tid til litt sosialt samvær. Denne dagen er for meg også et sikkert tegn på at det ikke er lenge igjen til jul. Her får du min oppskrift på kjempe gode lussekatter.

Ingredienser
1 liter hvetemel
1 dl sukker
1 ts kardemomme
75 g safran, malt
5 dl h-melk
50 gr. fersk gjær
1 dl flytende melange
1 egg, pisket

- Bland hvetemel, sukker, kardemomme og safran i en bolle.
- Varm opp melken i kjele til den er ca. 37 grader.
- Ha gjær i en liten bolle og bruk en gaffel til å dele den opp. Tilsett litt av den varme melken og rør godt til all gjæren er løst opp.
- Bland melk, gjær og flytende melange i bollen samen med de tørre ingrediensene.
- Elt deigen godt.
- Sett deigen på et trekkfritt sted i ca. 1 time.
- Form deigen til lussekatter, legg de på et stekebrett og la de etterheve i ca. 30 min. på et trekkfritt sted.
- Pensle lussekattene med pisket egg før de settes inn i ovnen.
- Stekes midt i ovnen på 225 grader i 10 - 12 minutter.



fredag 13. desember 2013

PEPPERKAKER


"Når en pepperkakebaker. 
Baker pepperbakekaker. 
Tar han først en stekegryte. 
Og en kilo margarin" 
osv...

Jeg må innrømme at jeg de siste årene har kjøpt ferdig pepperkakedeig i butikken. I år ønsket jeg å lage deigen fra bunnen av. Jeg var litt bekymret for hvordan det skulle gå. Kom jeg til å ende opp med en klissete deig og ingen pepperkaker? For å være sikker på å lykkes valgte jeg å gå for oppskriften som jeg fant på Trines matblogg. Deigen fikk veldig fin konsistens og pepperkakene smakte fantastisk godt. Det ble også akkurat passe mye deig. Ønsker du å lage deigen selv, anbefaler jeg oppskriften. Tusen takk til Trine som deler sine fantastiske oppskrifter!

Ingredienser:
250 gram sukker
2 dl lys sirup
1 ss kanel
½ ss malt ingefær
¼ ss nellik
250 gram smør
1 ss natron
2 egg
650-800 gram hvetemel

Melisglasur:
1 eggehvite
Melis
Pynt


- Ha sukker og sirup i en liten kjele. Kok forsiktig opp.
- Tilsett kanel, malt ingefær og nellik, og rør godt sammen
- Rør inn natron i sirupsblandingen, og rør fort og godt sammen. Blandingen blir nå lysere og eser litt.
- Hell den varme sirupsblandingen over det kalde smøret, som du har gjort klart på forhånd i en stor bolle. Rør til alt smøret er smeltet og blandingen er kald.
- Visp sammen eggene og rør de inn i blandingen.
- Tilsett deretter siktet mel, litt etter litt, til du får en jevn og relativt fast deig.
- Sett deigen kaldt noen timer, gjerne over natten.
- Ha deigen på lett melet bakebord, kjevle ut og stikk ut pepperkaker i ulike fasonger.
- Legg pepperkakene forsiktig på et bakepapirkledt stekebrett. Det er viktig at kakene er omtrent like tykke og store.
- Stek pepperkakene ved 210 grader, midt i ovnen, i ca. 7-10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden.
- La pepperkakene hvile på stekebrettet et par minutter, før du avkjøler de på rist.
- Oppbevar pepperkakene i en tett kakeboks.
- Pynt gjerne pepperkakene med melisglasur og pynt.
- Pyntede pepperkaker kan bli myke, så de bør spises innen en uke eller to.


tirsdag 10. desember 2013

HJEMMELAGET VANILJEIS


Hjemmelaget is er enkelt å lage, selv om du ikke har iskrem-maskin. Bruk gjerne denne oppskriften som grunnoppskrift og tilsett dine favorittsmaker. Det kan for eksempel være biter av sjokolade, frisk frukt, eller bær. Husk på at isen bruker lengre tid på å fryse når du tilsetter søte ting.

Ingredienser
1/2 vaniljestang
1/2 ts vaniljesukker
3 eggeplommer
150 g sukker
2 dl melk
2 dl kremfløte
Mørk sjokolade, revet

- Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene.
- Ha melk, fløte og frøene fra vaniljestangen i en kjele, og varm opp til kokepunktet.
- Ta kjelen av platen, og la det kjøle av i noen minutter.
- Pisk eggeplommer og sukker til luftig eggedosis.
- Hell i fløte og vaniljemelken og bland godt.
- Hell gjerne blandingen over i en bolle av metall før du setter den i fryseren. Da transporteres kulden raskere.
- Dekk overflaten med plast for å forhindre at det dannes iskrystaller på overflaten.
- Sett bollen i fryseren i ca. to timer til isen er begynt å fryse inn. Ta den ut av fryseren og rør godt. Gjenta minst to ganger før isen fryses endelig.
- Sett i fryseren i minst 6 timer. Det er viktig å røre om med jevne mellomrom.
- Server med litt revet mørk sjokolade.
- Nyyyyyyyyyt!

søndag 8. desember 2013

DELFIAKAKE


Delfiakake er en mektig konfektkake som inneholder mye sjokolade og kokosfett. Det er nok også derfor den smaker så godt. I denne oppskriften har jeg halvert fettmengden for å gjøre kaken litt sunnere. Jeg lager kaken i god tid før jul, fryser den og tar den opp lille julaften. Den smaker like godt som om den hadde vært nylaget!

Ingredienser:
2 plater kokesjokolade
4 ss sterk kaffe
125 g kokosfett (delfia)
2 egg
2 ss. sukker
Per kjeks
Gelefrukter

- Kok kaffe.
- Bryt sjokoladen i biter.
- Smelt sjokoladen i kaffen.
- Tilsett fettet.
- Pisk egg og sukker til eggedosis.
- Bland sjokoladeblandingen og eggedosisen forsiktig sammen.
- Legg et lag sjokolade, et lag kjeks osv. (jeg har tre lag med kjeks)
- Sett formen 10 minutter i kjøleskapet.
- Ta ut formen og pynt med gelefrukter.
- Sett kaken i kjøleskap eller frys den ned til du skal servere den.

torsdag 5. desember 2013

FOTBALLBANEKAKE


Forrige lørdag fylte minstemann 4 år. Han er veldig opptatt av fotball, så da ble det fotballbanekake. Han ble veldig fornøyd med denne kaken. Jeg brukte oppskriften på min favoritt-sjokoladekake. Oppskriften finner du her. Kaken er pyntet med kokos, seigmenn og non stop.

Pynt til kaken:
1 dl kokosmasse
1 ts grønn konditorfarge til gressmatten
4 sugerør
Hyssing
12  seigmenn
Tannstikkere
Non stop
Fotball-lys

- Ha noen dråper grønn konditorfarge i kokosmassen. Bland godt. Dryss det på kaken.
- Bruk vanlig kokosmasse for å avgrense banen og merke den.
- Merk rundt banen med non stop.
- Stikk tannstikker i seigmenn som spillere.
- Bruk sugerør som du setter sammen til mål, og surr hvit hyssing rundt.
- Sett på fotball-lyset.
- Legg mer non stop/smarties rundt kaken, det er alltid populært.


tirsdag 3. desember 2013

MARSHMALLOWS PÅ PINNE


På lørdag fylte minstemann Matheo 4 år. Hurra for den lille gutten min som begynner å bli stor gutt! I tillegg til fotballbanekake (oppskrift kommer senere på bloggen) laget jeg marshmallows på pinne, dyppet i mørk sjokolade og pynt. Disse ble en kjempe suksess i barneselskapet. Anbefales!

Ingredienser:
Marshmallows
Mørk sjokolade
Pynt
Bambuspinner, evt. cakepops-pinner

- Smelt sjokoladen i vannbad.
- Fest marshmallowsen på en pinne.
- Dypp marshmallowsen i sjokolade.
- Rull marshmallowsen i pynten.


søndag 1. desember 2013

JULEKAKE


Det er første søndag i advent og det nærmer seg jul. Gjett om små og store gleder seg! Men først skal det bakes, vaskes og handles. En av kakene vi ofte koser oss med før jul er julekake. Server gjerne med litt smør og brunost på. Et lite tips er å legge rosinene i bløt før du bruker dem. Da unngår du at rosinene som kommer ytterst i stekeskorpen blir brente og brune.

Ingredienser:
200 g smør
5 dl melk
150 g sukker
50 g gjær
2 l hvetemel
1/2 ts salt
3/4 ts kardemomme
2,5 dl rosiner
100 g sukat
2 ts sitronskall, revet
2 egg, pisket
1 egg, til pensling

- Smelt smør, tilsett melk og sukker og varm opp til 37 grader.
- Løs opp gjæren i litt av væsken. 
- Bland mel, salt, kardemomme, revet sitronskall, rosiner og sukat i en bolle.
- Tilsett eggene og væsken og elt sammen til en smidig deig som slipper bakebollen.
- Dekk med plast og sett til heving i 45 min. 
- Elt sammen deigen, del i to og elt - form til 2 runde kaker og legg på bakepapirkledt stekebrett. 
- Snitt rundt kanten med en tynn spiss kniv og trykk kaken ned på midten. Dette vil gi julekakene en rund og fin fasong. 
- Dekk med et klede og la kakene etterheve i 50 minutter. 
- Pensle julekakene med sammenpisket egg tilsatt 1 ts sukker og 2 ss vann. 
- Stek i varm stekeovn på nederste rille 175 grader i 45 min.
- Avkjøl på rist .
- Server gjerne med litt smør og brunost på.