lørdag 26. oktober 2013

GROVE RUNDSTYKKER


Jeg er veldig opptatt av å starte dagen med en sunn og god frokost. Ofte synes jeg det er vanskelig å finne brød i butikken som jeg synes er grovt nok og metter godt. Fremover skal jeg teste ulike varianter av brødbakst for å finne min favoritt. Oppskriften under gir 15 kjempe gode grove rundstykker.

Ingredienser
1 l lettmelk
4 ss olje
25 g gjær
1 ts salt
1 ss sukker
0,5 dl solsikkekjerner
8 dl sammalt hvete finmalt
7 dl hvetemel
Egg til pensling
Havregryn til dryss

- Varm melk og olje til ca. 37 grader og rør ut gjæren.
- Rør inn resten av ingrediensene til en blank og smidig deig.
- Dekk til med plast og la deigen heve på et lunt sted i ca. 1 time.
- Elt deigen og del den i 15emner.
- Form til runde boller og legg de på et bakepapirkledt stekebrett.
- Dekk til og la rundstykkene etterheve i ca. 30 min.
- Forvarm ovnen til 225°C.
- Pensle med egg og dryss med havregryn.
- Stek på midterste rille i varm ovn, 225°C i ca. 15 min. Avkjøl på rist.
 
Tips: Ønsker du sammensatte rundstykker setter du rundstykkene ganske tett sammen på stekebrettet, slik at de eser sammen under etterheving/steking.
 
Tidsforbruk: 2 timer
 
Antall rundstykker: 15.
 

onsdag 23. oktober 2013

SJOKOLADEPUDDING

 
Hjemmelaget sjokoladepudding smaker kjempe godt og det er veldig enkelt å lage. Server den gjerne med litt krem og revet mørk sjokolade på toppen. Nyyyt!

Ingredienser:
4 ss sukker
2 ss maisenna (stivelse)
3 ss kakao
2 dl melk
2 dl kremfløte
200 g sjokolade (lys sjokolade)
1 ts vaniljesukker
1 ss sterke kaffe
Litt krem
Litt revet mørk sjokolade

- Rør sammen sukker, maisenna, vanilje og kakao i en kjele.
- Tilsett melk og fløte og visp godt.
- Varm forsiktig opp og la det koke i et par minutter - til det blir tykt.
- Fjern fra varmen, knekk opp sjokoladen og rør den inn.
- Tilsett kaffe og rør godt.
- Ha røren over i former.
- Sett formene i kjøleskap til blandingen er stivnet.

Tidsforbruk: 20 minutter.
Porsjoner: 4.

søndag 20. oktober 2013

LYS LAPSKAUS


Lys lapskaus servert med flatbrød er typisk norsk husmannskost. Lapskaus passer perfekt å servere på en søndag, gjerne rett etter at søndagsturen er gjennomført.  Jeg lager alltid dobbelt porsjon, slik at jeg har en super enkel mandagsmiddag som er ferdig på under 15 minutter. Lapskaus er kjempe godt, lett å lage til mange, råvarene får du i alle butikker og du kan nesten ikke gjøre feil.

Ingredienser:
1 kg mørbrad av okse
2 terninger klar kjøttbuljong
1 ss svart pepper
5 gulrøtter
1 kålrot, liten
1 sellerirot
1 purre
8 poteter
Salt
Pepper
Persille, finhakket

- Del mørbraden i terninger på ca. 1 x 1 cm og brun de i en jerngryte.
- Tilsett vann slik at det dekker kjøttet og tilsett de to buljongterningene.
- Krydre med salt og pepper.
- Legg på lokket, og pass på at det hele tiden er nok vann i kjelen.
- La kjøttet koke i ca. 30 minutter.
- Skrell grønnsakene og potetene, og skjær alt opp i terninger på ca. 1 x 1 cm.
- Kok grønnsakene møre i sammen med kjøttet i kokekraften. Tilsett evt. litt mer vann hvis det er nødvendig. Koketid: 20 - 30 minutter.
- Rør minst mulig slik at lapskausen ikke blir grøtet, og pass på at det ikke svir seg i bunnen.
- Smak eventuelt til med mer salt og pepper.
- Dryss evt. over finhakket persille rett før servering.

Tips: Om lapskausen er tynn, kan den jevnes med litt potetmospulver.

Porsjoner: 6.
Tidsforbruk: 1 1/2 time.

fredag 18. oktober 2013

PASTA MED CRÈME FRAÎCHE OG PEPPERONI


Hverdagen er hektisk for mange av oss, så oppskrifter på enkle og raske middager er gull verdt. For oss er det veldig hektisk de dagene vi skal ut på aktiviteter, møter eller trening etter jobb. For å utnytte tiden best mulig er jeg for tiden på jakt etter gode middager jeg kan lage på under 30 minutter. Oppskriften på denne kjempe gode pastaretten fant jeg på matprat.no. Jeg har tillatt meg å endre litt på mengden av ingrediensene. Denne retten kommer vi garantert å lage flere ganger!
 
Ingredienser
130 g pepperonipølse
500 g pasta
1 stk grønn paprika
1 stk purre
1/2 kinesisk hvitløk
1 ss olivenolje
1 beger crème fraîche orginal, 35 %
1 dl kjøttbuljong (utblandet)
2 ss finhakket frisk kruspersille
1 ts pepper

- Kok pasta etter anvisningen på pakken.
Rist pepperoniskivene i stekepanna på middels varme, til de blir brune i kantene. Legg til side.
- Del paprika i staver, purre i ringer og finhakk hvitløk. Surr grønnsakene i litt olje til de blir blanke og myke.
- Rør inn crème fraîche og hell over buljong. La sausen småkoke i 2-3 minutter. Smak til med salt og pepper.
Hell sausen over pastaen og bland inn pepperoniskivene til slutt. Dryss over persille.
 
Porsjoner: 4.
Tidsforbruk: 30 minutter.
 

onsdag 16. oktober 2013

GRØNNSAKSSUPPE


Her får du oppskriften på en kjempe god hjemmelaget suppe full av grønnsaker. Lager du suppen etter oppskriften har du nok mat til to store og to små.

Ingredienser:
2 liter vann
250 g gulrot
250g sellerirot
150 g pastinakk
150 g sellerirot
400 g potet
2 stilker selleri
1 purre
1 løk
1 fedd hvitløk, finhakket
2 laurbærblad
1 grønnsaksbuljongterning
5-6 reddiker
Salt
Pepper

- Skrell og del opp grønnsakene.
- Ha alle ingrediensene i kjelen og kok opp. La det småkoke i ca. 20 minutter.
- Ta ut laubærbladene.
- Smak til med salt og pepper.

Porsjoner: 4
Tidsforbruk: 30 minutter.

søndag 13. oktober 2013

PASTALAKS


Er det noe jeg liker, så er det enkle og raske oppskrifter på middager. Klarer jeg å lage en god og sunn middag på 30 minutter er jeg kjempe fornøyd. Oppskriften på denne retten fant jeg på godfisk.no. I tillegg til ingrediensene som stod i oppskriften har jeg tilsatt hvitløk og litt creme fraiche. Veldig enkelt og veldig godt!

Ingredienser:
500 g laksefilet, uten skinn og bein  
0,5 stk purre, skåret i skiver
0,5 blomkål, delt i små buketter
150 g erter
3 dl matfløte
1,5 dl matyoghurt
1 ss creme fraiche
1/2 kinesisk hvitløk, finhakket
Salt
Pepper
Fersk tagliatelle til 4 personer

- Skjær laksen i terninger.
- Kok purre, blomkål og erter i matfløte.
- Rør inn matyoghurt, creme fraiche, hvitløk og smak til med salt og pepper.
- Legg i laksen og la trekke i 1-2 minutter, til laksen er gjennomkokt.
- Kok pasta etter anvisning på pakken.
- Server.

Porsjoner: 4.
Tidsforbruk: 20 minutter.

fredag 11. oktober 2013

PASTA ALFREDO


Det er typisk italiensk å være enkel – og god. I denne klassiske pastaretten har jeg lagt til to-tre ingredienser i tillegg til de som finnes i den opprinnelige oppskriften. Retten kommer fra Roma og har navnet sitt etter restauranteieren Alfredo. Hans varemerke var å gi alle sine pastaretter den siste lille omrøring med skje og gaffel av gull før han sendte dem ut i restauranten. Denne kjempe gode italienske retten lager du på kun 20 minutter, og er en av barnas favoritter hjemme hos oss.

Ingredienser:
500 g spagetti
50 g smør
3 dl matfløte
2 klyper revet muskatnøtt
2 fedd hvitløk, finhakket
Salt
Nykvernet pepper
60 g revet parmesanost
4 skiver parmaskinke, i skiver
Fersk basilikum

- Kok opp en kjele med vann til pastaen. Husk salt i vannet.
- Ha smør og fløte i en kjele. La sausen småkoke ved middels sterk varme til mengden er redusert til omtrent det halve. Rør om nå og da.
- Tilsett revet muskatnøtt, hvitløk, litt salt og nykvernet svart pepper.
- Legg lokk på kjelen og sett den til side.
- Kok pastaen al dente. Hell av kokevannet og la pastaen renne godt av.
- Ha pastaen sammen med den varme sausen og tilsett den revne osten.
- Bland godt og smak til med salt og pepper.
- Pynt med litt fersk basilikum.
- Server straks.

Bon appetit!

Porsjoner: 3.
Tidsforbruk: 20 minutter.

tirsdag 8. oktober 2013

CHILI CON CARNE


Første skoledag fikk eldstemann utdelt boken "Mathjelpen for foreldre. Hjelp barna å spise sunt døgnet rundt" av Rune Blomhoff og Christopher Sjuve. Boken inneholder mange fine oppskrifter på frokost, lunsj/matpakke, middag og dessert/kos. I boken fant jeg en spennende oppskrift på chili con carne. Jeg har gjort noen små endringer i oppskriften, blant annet tilsatt en boks hakkede tomater. Når du skal krydre retten er det viktig at du smaker deg frem. Retten kan du fryse og den holder seg fint i kjøleskapet i et par dager. Du bør oppbevare den i en tett boks.

Ingredienser:
2 løk, finhakket
500 g karbonadedeig
1/2 dl vann
4 tomater, hakkede
2 ss tomatpure
1 boks hakkede tomater
5 soltørkede tomater, hakkede
1 brokkoli, skåret i bitte små biter
3 gulrøtter, skåret i biter
2 bokser kidneybønner
1 kinesisk hvitløk, finhakket
1 ts spisskummenpulver
1 ts korianderpulver
1 rød chili, finhakket
1 ts chilipulver
2 røde paprika, delt i biter
Olje til steking

- Stek løken til den er blank i en stor gryte.
- Brun karbonadedeigen sammen med løken i gryten.
- Tilsett vann, tomater, tomatpure, hakkede tomater (boks) og soltørkede tomater, og la det koke på middels varme.
- Tilsett brokkoli. gulrøtter, bønner og hvitløk.
- Tilsett spisskummen, koriander, chili og chilipulver.
- Tilsett paprika.
- La gryten koke i 30-45 minutter.

Porsjoner: 5.
Tidsforbruk: 1 time og 30 minutter.

Bon appetit!

søndag 6. oktober 2013

VANILJESNURRER


I dag er det søndag og det er siste dag i årets høstferie. Det har vært veldig koselig å ha mer tid sammen med familie og venner. Været har vært helt supert, så jeg har gått lange turer nesten hver dag. Det har også blitt tid til å bake litt. Disse vaniljesnurrene ble veldig saftige og gode. Ønsker du mer vaniljesmak, kan du tilsette 2 ss med vaniljesukker i deigen.

Nå nærmer jeg meg også 100 følgere på facebook. Har du lyst til å følge bloggen min? Da kan du trykke liker her.

Ingredienser
1 liter hvetemel
1 dl sukker
1 ts kardemomme
4  dl h-melk
50 gr. fersk gjær
1 dl flytende melange
1 egg, pisket
2 pakker vaniljesaus til koking
Perlesukker

- Sikt hvetemel i en bolle. Tilsett sukker og kardemomme. 
- Varm opp melken i en kjele til den er ca. 37 grader.
- Ha gjær i en liten bolle og bruk en gaffel til å dele den opp. Tilsett litt av den varme melken og rør godt til all gjæren er løst opp.
- Bland melk, gjær og flytende melange i bollen samen med de tørre ingrediensene.
- Elt deigen godt.
- Sett deigen på et trekkfritt sted i ca. 1 time.
- Lag vaniljekrem etter anvisning på pakken. Avkjøl den når deigen hever.
- Rull ut deigen til en leiv, smør på vaniljekrem og rull sammen til en pølse.
- Del pølsen opp i biter på ca. 2,5 cm.
- Legg opp bitene på et bakepapirkledd stekebrett og la de etterheve i ca. 30 min. på et trekkfritt sted.
- Pensle bollene med litt pisket egg og dryss over perlesukker.
- Stek bollene midt i ovnen på 225 grader i ca. 20 minutter.

Resultat: 20 vaniljeboller.

lørdag 5. oktober 2013

HVITLØKSKUTTER MED HJUL


For en stund siden fikk jeg en hvitløkskutter med hjul. Nå har jeg brukt den mange ganger, og dette er virkelig et produkt som jeg kan anbefale.

Slik fungerer den:
Del hvitløksfeddene i små biter. Åpne hjulet og legg hvitløksbåtene oppi. Lukk lokket, og rull frem og tilbake på benken et par ganger. Etter få sekunderer er hvitløken kuttet opp i fine, små biter.

Hvitløkskutteren fra Chefn er liten, og tar minimal plass blant kjøkkenutstyret. Hjulet er laget i klar plast med sorte hjul, og har knivblader i rustfritt stål. Hvitløkshjulet åpnes, tømmes og rengjøres enkelt. Skyll hvitløkskutteren rett etter bruk, da er den enklest å rengjøre.

NB! Dette innlegget er ikke sponset. Dette er bare et genialt produkt som jeg ønsker å anbefale.

fredag 4. oktober 2013

KREMET PASTA MED KYLLING, BACON OG HVITLØK


Nå er høsten kommet til Oslo! Ute er bladene på trærne blitt gule, oransje og røde. Om kveldene tenner vi stearinlys og koser oss med en bok under pleddet i sofaen. Nå leser vi Doktor Proktors prompepulver av Jo Nesbø. Gøy for både små og store! Men først må det lages middag! Barna er inne i en periode hvor setningen "jeg liker ikke" blir brukt ganske hyppig. Denne pastaretten med kylling, bacon og hvitløk falt likevel i smak hos både små og store.

Ingredienser
Fersk tagliatelle 
500 g kyllingfilet skåret i strimler
1 pk. bacon, skåret i biter
2  sjalottløk, skåret i små biter
1 kinesisk hvitløk
5 sjampinjong, skåret i små biter
1 pk bacon, delt i biter
2 dl matfløte
2 egg
100 g parmesan, revet
Frisk basilikum
Olivenolje til steking

- Skjær kyllingfiletene i biter.
- Ha olivenolje i pannen.
- Stek baconet på lav varme til det er sprøtt. Sett til side.
- Stek sjalottløk og hvitløk til den er blank.
- Tilsett kyllingbitene og stek de til de er gjennomstekte.
- Tilsett sopp og stek i 5 - 6 minutter.
- Tilsett stekt bacon.
- Pisk fløte og egg lett sammen i en bolle. Tilsett parmesan.
- Ha pastaen i stekepanna og hell over fløteblandingen.
- La det putre i ca. ett minutt.
- Server straks.

Tidsforbruk: 30 minutter.
Porsjoner: 4.