lørdag 28. september 2013

PLOMMESYLTETØY


For noen dager siden fikk vi en stor pose med plommer fra naboen. Nå har plommene blitt til kjempe godt plommesyltetøy. Syltetøyet kan du ha på brødskiva, til kakefyll eller sammen med is til dessert. Jeg må innrømme at det smaker ekstra godt når jeg har laget det selv!

Ingredienser
2 kg plommer
1 dl vann
500 g sukker
1 pk syltepulver

- Del opp plommene og fjern steinene.
- Del plommene i passe store biter.
- Kok opp plommer og vann og la det koke til plommene er gjennomkokte og "grøtete" ca. 10 min.
- Tilsett  sukker og syltepulver og rør godt.
- Gi syltetøyet et nytt oppkok, slik at alt sukkeret løses opp.
- Hell syltetøyet over på helt rene glass - fyll så fullt som mulig, slik at det blir minst mulig luft under lokket.
- Sett på lokk og sett glassene på hodet for å se at de er tette.
- Avkjøl.
- Oppbevar syltetøyet mørkt og kjølig.

onsdag 25. september 2013

SJOKOLADEMUFFINS


Saftige og kjempe gode sjokolademuffins som du lager på 1 - 2 - 3. Har du en pakke med kokesjokolade i skapet kan du tilslutt knekke opp kokesjokoladen og fordele bitene i formene.

Ingredienser
100 g smør
2 egg
2 dl sukker
4 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1 ts salt
3 ss kakao
2 ts vaniljesukker
1 dl melk
100 g kokesjokolade

- Forvarm ovnen til 200 grader.
- Smelt smøret og ha i melken.
- Knekk eggene i en bolle og visp dem sammen med sukkeret i en bolle til eggedosis.
- Bland sammen alle de tørre ingrediensene.
- Ha smør og melk i eggedosisen.
- Bland inn det tørre til en jevn blanding.
- Fyll massen i muffinsformer. Fyll formen ca. 2/3 full.
- Stek i midten av ovnen i ca. 15 minutter.
- Avkjøl på rist.

Oppskriften gir 12 muffins.

mandag 23. september 2013

FISKEGRYTE MED HØSTENS GRØNNSAKER


Nydelig fiskegryte med høstens grønnsaker!

Ingredienser
400 g  torskefilet
6 stk  potet   
4 stk  gulrot 
3 skiver  kålrot  
2 dl  vann  
1 ss  hvetemel  
2 dl  melk  
3 ss  crème fraîche  
Salt og pepper  
Fiskebuljong  
Brød  
 
- Skjær torskefileten i skiver.
- Skjær purre i skiver, potet, gulrot og kålrot i terninger, og legg de i en kasserolle med vann.
-  Kok grønnsakene i ca. 10 minutter.
- Lag en jevning av mel og melk, rør inn i gryten og kok opp.
- Smak til med salt og pepper, og litt fiskebuljong i terning.
- Ha torsken i gryten og la den trekke til den er kokt.
- Rør inn crème fraîche rett før servering.
- Server gryten med brød ved siden av, og dryss gjerne med friske urter.

Tidsforbruk: 20 minutter.
Porsjoner: 3

mandag 16. september 2013

EPLEKAKE


 
Høsten er kommet og det er eplekaketid! Denne saftige og gode eplekaken er fort gjort å bake. Bruk epler fra hagen eller kjøp grønne (og gjerne litt sure) epler i butikken. Når høstmørket kommer sigende kan kaken nytes sammen med god kopp kaffe. Enjoy!
 
Ingredienser
150 g smør
3 dl sukker
3 egg
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver
5 grønne epler, skrelt og delt i båter
Sukker
Kanel
 
- Sett stekeovnen på 170 grader.
- Smør en bakeform med litt smør.
- Rør smør og sukker hvitt.
- Tilsett eggene ett om gangen og rør godt.
- Sikt mel og bakepulver og bland i røren.
- Fordel deigen i formen.
- Dryss sukker og kanel over bunnen.
- Fordel eplebåtene over bunnen i formen.
- Dryss over sukker og kanel.
- Stek kaken i ca. 45 minutter. Sjekk med en kakepinne om kaken er stekt før du tar den ut.
- Avkjøl kaken på rist.
 

fredag 6. september 2013

HJEMMELAGDE KARBONADER MED INGEFÆR

 
August og september er hektiske måneder for mange småbarnsfamilier. Hos oss har eldstemann begynt på skolen, minstemann har startet på nest siste året i barnehagen og vi foreldre har kommet i gang på jobben etter ferien. I tillegg er det oppstart på fritidsaktiviteter, foreldremøter og litt reising med jobben. I en hektisk hverdag prøver vi å ta oss tid til å lage sunne, enkle og gode middager. I kjøleskapet hadde jeg to pakker med karbonadedeig som jeg måtte bruke før de gikk ut på dato. Jeg bestemte meg for å lage hjemmelagde karbonader med ingefær. Karbonadene serverte jeg med hjemmelaget potetmos og litt salat til. Enkelt og kjempegodt!
 
Ingredienser
800 g karbonadedeig
Salt og pepper
1 ts ingefær
1 ts muskat
1 ss potetmel om deigen ikke henger godt nok sammen.
 
- Bland karbonadedeigen med ingefær, muskat, salt og pepper.
- Henger den ikke skikkelig sammen kan du kna inn litt potetmel.
- Form karbonadedeigen til flate, ovale karbonader. Husk at de minker omtrent 25 prosent ved steking, så lag dem store nok.
- Dypp dem i mel, lag mønster i kakene med baksiden av en kniv.
- Stek dem i smør og olje på begge sider til de er gjennomstekt.

Resultat: 8 store og saftige karbonader.
 


søndag 1. september 2013

HELSTEKT SVINEFILET MED SOPPSAUS


Indrefilet av svin egner seg godt å steke hel i et stykke. Denne delen av grisen er rent, magert (kun 3,6% fett) og gir veldig mørt kjøtt. Helstekt svinefilet med soppsaus er enkel, sunt og kjempegodt.

Ingredienser
600 g indrefilet av svin
2 ss smør
200 g fersk sjampinjong, grovhakket
1 hakket løk, grovhakket
3 hvitløksfedd, finhakket
3 dl kyllingbuljong
2 1/2 dl matfløte
1 ts maisenna
Salt og pepper

Fersk timian
Brokkoli
Poteter

- Sett stekeovnen på 150 grader.

- Vask potetene og del de opp i båter.
- Ha litt olje på et stekebrett og legg på potetene.
- Krydre med salt, pepper og fersk timian.
- Sett de inn i stekeovnen.

- Smør inn svinefileten med salt og pepper.
- Smelt 1 ss smør i en stor stekepanne på middels høy varme.
- Legg svinefilen i pannen og stek den i et par minutter på hver side slik at den får en fin og gyllen farge.
- Legg svinefileten i en ildfastform.
- Sett i et steketermometer i svinefileten og sett den i ovnen.
- Svinefileten er ferdig når steketermometeret viser ca. 70 - 72 grader.

- Smelt resten av smøret i stekepannen.
- Tilsett løk, sjampinjonger og hvitløk og fres i ca. 5 min til sjampinjongen og løken er myke.
- Sett opp varmen, hell i buljongen og kok opp. La småkoke i 3 min til buljongen er redusert til halvparten.
- Senk varmen og rør inn kremfløten. La det småkoke i ca. 2 min.
- Bland maisennamelet med 1 ss kaldt vann og rør det inn i sausen. La det småkoke under omrøring i ca. 1 min til sausen tykner.
- Smak til med salt og pepper.

Tidsforbruk: 50 minutter.
Porsjoner: 4.